Usein kysytyt kysymykset

Täältä löydät vastaukset useimpiin kysymyksiin.

Olkilevy on korkeassa paineessa ja lämpötilassa puristettu venhäpohjainen rakennuslevy. Puristamiseen ei ole käytetty kemiallisia sidosaineita. Levyä pitää kasassa ligniini, luonnollinen liima, joka tulee vehnästä paine- ja lämpökäsittelyn seurauksena.

Olkilevy on 100% kierrätettävä ja luonnollinen materiaali. Levyä käytetään rakennuslevynä kipsilevyn sijaan uudis- sekä remonttikohteissa ja soveltuu sisä- että ulkokäyttöön.

Vastaus on yksinkertainen – Olkilevy ei pala!

Koska levy on valmistettu erittäin korkean paineen alla sekä korkean lämpötilan yhdistelmästä levy sisältää hyvin vähän happea. Palaminen vaatii kolmea tekijää:

  1. materiaalia
  2. lämpöä
  3. ilmaa / happea

Jos jokin näistä tekijöistä puuttuu, palamista ei tapahdu.

Olkilevy on hyvin ääntä eristävä ja materiaalista on rakennettu myös studioita.

  • 1 kpl 58mm (1 levy) väliseinä akustinen vaimennus 35 dB
  • 2 kpl 58mm (2 levyä) väliseinä akustinen vaimennus 39 dB.

33 dB vastaa äänieristettyä ovea.

Olkilevyn valmistusprosessissa syntyy levyn sisään mikrohuokosia, jotka eristävät kosteutta ja lämpöä. Olkilevy on hengittävä materiaali, eli päästää ilmaa ja kosteutta hitaasti läpi. Olkilevy ei ole varsinaisesti kostetutta eristävä materiaali, joten märkätiloissa tämä on otettava huomioon tekemällä kosteussulku ja/tai -kosteuseristys määräyksien mukaan.

Ensimmäiset olkilevyt asennettiin jo noin 100-vuotta sitten. Englannissa rakennettiin ensimmäiset talot Olkilevystä 1940-luvulla, ja ne ovat edelleen käytössä. Kun rakenteet ovat kunnossa, myös olkilevy kestää.

Valmistajan Ekopanely Oy:n tuottamia olkilevyjä on käytetty maissa, jotka ovat merkitty vihreällä:


* kuva ekopanely.cz sivuilta